Today is the first day of the rest of your life

Förintelsen – ett stycke historia som aldrig får glömmas

Härom dagen satt vi på en pub i Budapest. Puben ihop med flera andra, var uppbyggd på en innergård i ett gammalt kvarter som blev hårt bombat under andra världskriget och utan att någon renovering skett sedan dess. Ett riktigt coolt ställe tyckte vi där vi satt nu 2013, sisådär drygt 70 trygga år efter kriget. Till vårt sällskap hade vi två syskon, amerikaner från Kalifornien som vi hade träffat en halvtimme tidigare på gatan. Under kvällens gång pratade vi om allt möjligt, tv-serier, resor, kulturer med mera. Inget av allt som sades under kvällen har speciellt fäst sig i mitt minne, förutom en sak. Efter några öl börjar amerikanerna snöa in mer och mer på politik, amerikansk media och sin regering och de visar sig ha helt häpnadsväckande konspirationsteorier kring dessa teman. De är båda helt övertygade om att 9/11 var iscensatt av CIA, att amerikanska staten gör allt för att skrämma upp sin befolkning för att kontrollera den. Bomberna i Boston var ett annat dåd i hemlighet utfört av regeringen. Dessutom bestämmer tydligen CIA år efter år vilka som ska vara presidentkandidater och media vinklar alla nyheter för att alla händelseförlopp i landet ska spela säkerhetstjänsten i händerna. Viorela och jag sneglade lite snett på varandra under dessa samtal, men ingen av oss var väl redo att ta diskussionen med dessa så glödande övertygade jenkare. Vi höll mest tyst, nickade och lät ämnet passera på bekvämast möjliga vis. Typiskt svenskt gissar jag. Men dessa amerikaner får väl tro vad dom vill om sitt land och sin regering tänkte vi då.

Det är först nu någon dag senare som jag gör kopplingen mellan detta och vad vi upplevde tidigare i veckan, sex mil väster om Krakow i södra Polen. Där spenderade vi otaliga timmar kringvandrandes i Nazitysklands enorma koncentrationsläger Auschwitz och Birkenau. Denna extrema terrormaskin som fängslade och torterade 1,3 miljoner människor, varav 1,1 miljoner tillslut mördades. Det är ett helt obegripligt stort antal kroppar som systematiskt plågades och därefter gasades, sköts eller svalts ihjäl och sedan kremerades. Fångarna var allt från barn, kvinnor, äldre, män, pojkar, polacker, judar, nazimotsåndare, krigsfångar, mörkhyade, zigenare, homosexuella, ja i princip alla som inte va blonda, blåögda och stod på Tysklands sida i kriget kunde hamna här. Jag skulle kunna rada upp allt sjukt som nazisterna gjorde med fångarna innan dessa mötte sitt slutgiltiga öde, men det sjukaste måste ändå ha varit dr. Mengele’s experiment som utfördes på levande fångar. Allt ifrån att trycksätta fångarna för att se hur deras kroppar reagerade, till att frysa ner dem, plocka bort olika organ och ändra ögonfärg genom bläckinjektioner. Han sydde till och med ihop folk i hopp om att skapa siamesiska tvillingar, allt utan någon vidare bedövning och allt med full tillåtelse från sina överordnade. Listan kan göras oändligt lång på den hänsynslöshet och grymhet som nazisterna uppvisade och ingenting kan någonsin göra historien ogjord.

Men vi lever nu i en tid där det börjar bli biologiskt omöjligt för de få överlevande vittnena från denna tid att leva länge till. Samtidigt som fler och fler partier med främlingsfientlig politik tar sig in i parlament och regeringar runt om i Europa. Partier som värdera människor olika beroende på deras ursprung, hudfärg och religion. Det är nu förbannat jävla viktigt rent ut sagt, att vi alla minns vilka extremt vedervärdiga handlingar denna typ av politik en gång ledde till. Att vi inte som dessa amerikaner, blåögt går på konspirationsteorier, som den att förintelsen aldrig ägt rum eller som att finanskrisen är invandringens fel. Att vi inte, som Viorela och jag gjorde, sitter tysta, mumlar med och väntar på att ämnet ska passera när diskussioner kring invandring, kulturkrockar, religioner och ras kommer på tal. Vi får inte låta den här bisarrt sjuka delen av den mänskliga historien upprepa sig. Så det är nu upp till oss alla att minnas vår historia, att hjälpa våra medmänniskor och att våga ta diskussionen med de trångsynta.

Annonser

Ett svar

 1. Lars Croy

  Hej min pöjk
  Fantastiskt bra skrivet. Gott att viljan finns att föra detta vidare så i te samma sak händer igen. Farfar brann för detta. Han var ju med om det. Hur går det med bilen. Vad är era planer?
  Angående målning av Krooks hus, det är en sida skulle tro 2 dagars jobb, cash in. Du kan svara via min mail om du inte har deras.

  Seglade från Sandefjord idag vid 11:00 började med stiltje slutade med kuling. Ligger nu längst in i Sannäs fjorden hyfsat stilla. Kram papz o mamz

  Hälsningar Lasse

  7 aug 2013 kl. 22:17 skrev ”Rickard Croy” <comment-reply@wordpress.com>:

  Rickard Croy posted: ”Härom dagen satt vi på en pub i Budapest. Puben ihop med flera andra, var uppbyggd på en innergård i ett gammalt kvarter som blev hårt bombat under andra världskriget och utan att någon renovering skett sedan dess. Ett riktigt coolt ställe tyckte vi där v”

  augusti 9, 2013 kl. 7:55 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s